Veilig de weg op

We kunnen allemaal een rol spelen bij het vergroten van het bewustzijn over ons eigen en elkaars beschermen op de weg; of je nu op de fiets of op een scooter rijdt. We hebben enkele eenvoudige tips om je te helpen veilig te blijven op de weg.

Als je elke dag op de weg bent kan het zo zijn dat je misschien een beetje te ontspannen raakt en de belangrijke dingen kunt vergeten. Hier is wat u moet onthouden om u en anderen te beschermen.

  • Draag een helm: een helm kan je leven redden en zwaar letsel voorkomen bij een ongeluk.
  • Wees extra voorzichtig op kruispunten door altijd richting aan te geven en nooit onverwachts uit te wijken.
  • Zorg dat je voertuig goed is verlicht. Denk ook aan de reflectoren op bijvoorbeeld de trappers van je fiets.
  • Draag opvallende en goed zichtbare kleding. Felgekleurde kleding, bij voorkeur fluorescerend en reflecterend, zorgt ervoor dat je vooral tijdens de wintermaanden goed zichtbaar bent. 
  • Check regelmatig je remmen en banden. In natte omstandigheden slijten de rubberen velgremblokken van fietsen sneller. Je kunt hardere of betere materialen gebruiken om te voorkomen dat je de remblokken voortdurend moet vervangen - of, indien mogelijk, schijfremmen. Dikkere fietsbanden met een dieper profiel geven je meer grip op de weg en bieden meer bescherming tegen lekrijden. 
  • Rij niet over het voetpad. Voetpaden zijn alleen bedoeld voor voetgangers. Fietsen op de stoep of door een voetgangersgebied is daarom erg gevaarlijk. Rijden op het voetpad is ook illegaal en je kunt hier dus een boete voor krijgen.